Els ateneus són espais associatius de referència als barris i municipis catalans des de fa gairebé dos segles. Avui, les entitats culturals afavoreixen una tendència a l’organització social (plataformes, coordinadores, etc.), a la demanda d’espais de participació ciutadana (consells, fòrums, etc.) i a la presència d’una creixent impregnació del vocabulari associatiu amb motius de solidaritat i responsabilitat comunitària.
Tanmateix, en el món associatiu trobem la vitalitat d’un sentit de l’autonomia i de la crítica política, elements dotats d’una clara voluntat d’influència enla transformació social. Aquest univers associatiu és heterogeni i es troba internament atomitzat en funció dels interessos temàtics. Però cada vegada més, percebem una reorientació del sector de l’interès particular a l’interès col·lectiu. És a dir, que les entitats no viuen aïllades en donar resposta únicament als seus associats, sinó que s’impliquen amb el seu entorn. A través del veïnatge i la proximitat territorial, les accions i valors dels ateneus s’enfoquen a la construcció d’un teixit més ampli, amb un comú denominador: el progrés i el benestar de la comunitat.
Des del convenciment ferm que el treball comunitari pot contribuir a la promoció i consolidació de noves formes d’organització social que permetin afrontar els reptes socials presents i futurs, els ateneus són espais i eines d’acció comunitària. Són un viver de capacitació de la comunitat i de l’individu per poder transformar la realitat en què viuen.
Reviews
There are no reviews yet.